dijous, 21 de gener del 2016

L'argument del Quixot en quatre paraules

El Quixot és una de les obres més famoses de tots els temps, peró de què va aquesta obra tan famosa? 

Imagina que t’has obsessionat amb la lectura de còmics i et creus un superheroi. Et poses unes malles rojes i una capa i et vas a defensar la justícia. Això és el que li va passar  a Don Quixot, però com que ell era un apassionat dels llibres de cavalleria, es va creure un cavaller justicier amb armadura i llança.

Així, el nostre protagonista es va creure un cavaller errant valerós i justicier; però, per als altres, semblava només un boig. No obstant aixó, va convèncer el seu veí, Sancho Panza, un pagés poc culte, perque fos el seu escuder. I tots dos es van anar a la recerca d'aventures. Va agafar el seu cavall i una llança i es va imaginar una dona en nom de la qual lluitar, Dulcinea. Aquest amor platònic i el seu idealisme seran els motius que mouran a Don Quixot en les seves aventures.

L'obra del Quixot és fonamentalment una paròdia dels llibres de cavalleria que tant èxit tenien en aquella època. La confrontació entre el món imaginari de Don Quixot, que es creu un heroi dels llibres, amb la realitat, és el principal ingredient de l'obra. D'aquest contrast sortiran tota mena de situacions humorístiques.

Però a la fi, el lector s'enamora de Don Quixot perquè és un personatge entranyable que lluita pels seus ideals per damunt de tot. La seva noblesa destaca enmig d'una societat amb valors qüestionables i que es burla d'ell. Però el Quixot és a més una història d'amistat entre Don Quixot i Sancho i una història sobre l'amor com una idealització.

Entre els capítols més famosos de la novel.la podem parlar del de la crema de llibres, en el qual, els amics de Don Quixot, per tal d'evitar que es torne més boig, li cremen la seva biblioteca. Aquest capítol és important perquè Cervantes cremarà uns llibres i salvarà uns altres, tota una declaració d'allò que pensava de la literatura de l'època.

Hi ha altres episodis molt famosos, com quan Don Quixot confón uns molins amb gegants i lluita contra ells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada