dilluns, 16 de novembre del 2015

Les xarxes socials a l'aula. Funcionalitats.

   Si hi ha un camp, dins de les noves tecnologies, potencialment perillós i utilíssim a parts iguals, aquest seria sens dubte el de les xarxes socials. L'ús de facebook, twitter, instagram, pinterest, WhatsApp o qualsevol altra xarxa o aplicació social en l'entorn de les aules és una arma tan potent educativament com necessària, encara que hem de tenir en compte diversos aspectes abans de llançar-nos a fer ús d'aquesta arma a l'aula.

   Tant professors, com pares i alumnes hem de tenir molt clar quin ús s'ha de donar a la xarxa social que anem a utilitzar. Un pla de convivència, tan necessari en un centre educatiu, ha de ser la base per poder implantar amb èxit l'ús de les xarxes i aplicacions socials a la nostra aula, ja que, hem de prendre com a punt de partida que tot el que passe en aquesta xarxa serà públic i compartit per tots en un instant, de manera que tant les bondats com els potencials problemes que puguin ocórrer, es magnificaran.

   No entrarem ací a desenvolupar aquest aspecte, però sí que hem de puntualitzar que la base del nostre èxit estarà en prendre aquesta idea com a premissa i deixar molt clares les pautes d'utilització, els límits i el paper que cadascú tindrem en aquestes xarxes.

   Dit això, utilitzar les xarxes socials a l'aula pot aportar tot un univers d'avantatges i resultats gratificants que hem d'estar disposats i obligats a gaudir com a docents del segle XXI.

   De manera molt succinta vaig a enumerar algunes de les característiques o funcionalitats de les xarxes socials que considero ens poden ajudar i molt en la nostra tasca educativa:

1. Immediatesa.

La immediatesa amb la qual podem comunicar-nos amb la comunitat completa d'alumnes, professors i / o pares, depenent de l'ús i enfocament que estiguem donant a una determinada xarxa social, ens ajuda a facilitar l'accés instantani i complet a la informació que siga necessària.

2. Incentiva la sociabilització.

Les xarxes socials ens ajuden també a donar a conèixer el que fem a l'aula, a crear consciència de comunitat entre els nostres alumnes i afavoreix la sociabilització entre iguals i entre diferents (és a dir, es trenquen barreres i es poden millorar les relacions alumne-alumne / alumne-professor / alumne-pare / pare-professor, etc.)

3. Afavoreix la implicació en l'assignatura més enllà de l'aula.

 Introduir la nostra assignatura de forma natural en aquells entorns en què els alumnes, els pares, els professors ja es relacionen de forma natural, ajuda a que tots ens impliquem en l'educació més enllà de l'aula.

4. Impulsa la creació de sentit, de forma compartida, dialògica i igualitària, del que s'estudia.

Les xarxes socials ens ajuden a més a crear sentit, entre tots, del que s'estudia, afavorint el diàleg igualitari.

5. Gamificació.

Aprofitar el potencial de les xarxes socials per a realitzar certs treballs i activitats suposa també introduir un necessari toc de gamificació en el que fem a les aules, és a dir, utilitzar d'alguna manera el joc com a part motivadora i essencial també del procés d'ensenyament-aprenentatge i d'altres processos de la vida.

I vosaltres què en penseu? Us animeu amb les xarxes socials?

dilluns, 2 de novembre del 2015

Les TICs en educació i els docents al segle XXI

  Les TICs han vingut per a quedar-se. Com a docents al segle XXI, no sols hem de poder usar-les, nosaltres i amb els nostres alumnes, per les bondats de les seves funcionalitats i per ésser una ferramenta d'ineludible domini en aquesta Societat de la Informació i la Comunicació; a més hem de ser capaços de vore el seu potencial.
    Com a docents, no sols hem de donar-li a l'alumnat les habilitats necessàries per fer un bon ús de la tecnologia, utilitzar-la per estar al dia i tractar d'incloure activitats en què calga utilitzar les TICs, sinò que tenim l'obligació de reconèixer i explotar les capacitats, possibilitats i tot el potencial d'aquestes tecnologies com a recurs fonamental i potentíssim a l'aula. De la mateixa forma que fem ús de la llibreta o del llibre de text, cóm podríem tancar els ulls davant d'una tecnologia que possa a disposició de l'alumnat tot un món d'informació mitjançant un ordinador o un telèfon a la palma de la mà?
    Reconéixer aquest potencial és el primer pas per al vertader desenvolupament de les TICs a l'aula, un recurs que, en la meva modesta opinió, encara té que caminar molt per a protagonitzar una revolució a l'educació proporcional a la que ha fet a la societat i que pot multiplicar les possibilitats a l'aula i mitigar els prejudicis de retalls educatius, recursos insuficients i altres manques amb les que hem de treballar dia a dia.

dimecres, 21 d’octubre del 2015

Un tresor per tothom: El Quixot interactiu

    No hi ha millor forma de presentar El Quixot que convidar a tothom a descobrir la pròpia obra de Cervantes per sí mateix. Gràcies a les noves tecnologies, aquesta invitació adquireix un matís especial, perquè llegir la primera edició impresa de El Quixot no és ja un luxe només a l'abast d'uns pocs privilegiats, lingüistes, estudiosos de la literatura, o personatges de renom, sinó que tot el món té a la seva disposició aquest tresor de la literatura espanyola del segle XVII i de tots els temps per gaudir-lo en la seva edició prínceps.
    Una trentena de professionals de diferents disciplines i més de 5.000 hores de feina han fet possible aquesta digitalització d'alta qualitat per a què tothom puga accedir a una de les obres més importants de la literatura universal en la seva primera edició, conservada en el fons la Biblioteca Nacional d'Espanya. En aquest enllaç pots veure el llibre imprès en 1605 i la segona part de 1615 (si tens dificultats per entendre-ho també pots llegir la transcripció només amb un clic), però a més tens molt material multimèdia amb el qual podràs contextualitzar l'obra: mapa de les aventures del Quixot, il.lustracions i gravats de les obres més antigues, informació dels llibres de cavalleries, també de la vida al segle XVII (gastronomia, indumentària, dansa...), pistes de música de l'época i molts més recursos que et permetran apropar-te a El Quixot com mai ho havies fet.

Informació sobre el projecte de digitalització de El Quixot 

Accés a El Quixot interactiu